joi, 21 decembrie 2023

    INTERVIURI 


  Mircea Morariu

  20/12/2023



                           
                               
Intelectualii români în primii ani după Revoluție

  Parcurgând volumul Interviuri la Radio Europa Liberă semnat de Crisula Ștefănescu (Editura AIUS, Craiova, 2023) mi-au revenit în minte câteva teme pe care deja le-am abordat în repetate rânduri. Ele sunt amintite, de altfel, în Cuvântul înainte de însăși autoarea cărții. Le reamintesc și eu în cele ce urmează.

  Mai întâi, cât de puține lucruri știm despre Institutul de Cercetare al Europei Libere ale cărui lucrări redactate și publicate periodic în limba engleză au fost utile nu doar celor de la Broadcasting, ci și altora, ele fiind distribuite în mediile diplomatice și jurnalistice occidentale interesate de România. Nu că despre compartimentul de emisiuni am ști ori, și mai grav, ne-am mai aminti astăzi chiar foarte multe. Pe urmă, ce s-a întâmplat în interiorul Departamentului Românesc al postului după decembrie 1989. Care i-au fost condiționările în situația în care se vorbea din ce în ce mai mult despre restructurarea, relocarea sau chiar sistarea completă a emisiunilor nu doar pentru România, ci spre întregul spațiu ex-sovietic. Cum s-a petrecut despărțirea de Monica Lovinescu și de Virgil Ierunca și la ce soluții a fost nevoit să recurgă directorul de atunci al Departamentului Românesc, Nicolae Stroescu Stânișoară. Ce s-a întâmplat cu arhiva în timpul și după mutarea postului la Praga.

   Mai clar. Crisula Ștefănescu a lucrat câțiva ani buni în mai sus-menționatul Institut de Cercetare. După ce în aprilie 1992, managementul american a decis închiderea Biroului de la Paris, despărțirea de Monica Lovinescu și de Virgil Ierunca și, implicit, dispariția a două importante programe ce făceau parte din însăși definiția postului, din marca lui de înregistrare (Teze și antiteze la Paris și Povestea vorbei), Nicolae Stroescu i-a propus să realizeze o emisiune săptămânală ce avea să poarte titlul Controverse- Confluențe Est Vest. O consistentă parte a acestei noi emisiuni era rezervată interviurilor cu importante personalități din țară. Interviuri realizate fie în studiourile de la München, fie la București. Au fost solicitate să colaboreze și nume de primă mărime ale exilului românesc care, vreme de 45 de ani, fuseseră sever cenzurate de regimul comunist. Din nefericire, în iureșul mutării de la München la Praga, mutare consumată în prima parte a anului 1995, o parte din aceste interviuri (și nu numai ele) pare-se că s-au pierdut. E drept, ceva mai încolo, câte ceva din înregistrările socotite pierdute au fost regăsite în Arhiva Hoover. Altele au fost salvate de redactori.

   Textele reunite între copertele volumului Interviuri la Radio Europa Liberă fac parte din această a doua categorie. Salvarea lor se datorează exclusiv Crisulei Ștefănescu. O anumită parte a fost publicată în periodicele din țară. Cu excepția transcrierilor unor discuții succesive cu romancierul Augustin Buzura (e vorba despre o suită de convorbiri care au fost, la vremea lor, confidențiale), interviurile au fost făcute după 1989. Marea lor majoritate a trecut integral pe unde scurte în  cadrul programului Controverse-Confluențe Est-Vest, altele în alte emisiuni ale postului (Tinerama sau Actualitatea românească).

  Cu excepția notelor luate în cursul discuțiilor din iarna anului 1988 cu Augustin Buzura, discuții în cursul cărora ne reîntâlnim cu România apocaliptică de dinainte de Revoluție, cu frica, frigul, lipsurile, cu omniprezența Securității, cu cenzura, curajul ori lașitățile intelectualilor, și cu excepția interviului cu Harald Siegmund care a făcut parte dintre scriitorii germani din România arestați în 1959, toți ceilalți intervievați – Corneliu Coposu, Ana Blandiana, Marcel Chirnoagă, Ileana și Romulus Vulpescu, Dan Hăulică, Silviu Purcărete, Elena Siupiur, Mircea Horia Simionescu și Alexandru Ciorănescu au fost provocați să se refere cu deosebire la România post-decembristă. Avem astfel șansa de a ne întoarce în primii ani de după 1989 când marile probleme erau traumele acumulate în cei 45 de ani de comunism și posibilitatea depășirii lor, cât de europeană sau nu mai este România, cum se poate realiza reconectarea la Europa, cum s-ar putea pune în practică recuperarea, care e rolul intelectualilor,  care e dimensiune crizei morale și care ar putea fi posibilele antidoturi. Revine obsesiv și pe bună dreptate întrebarea dacă trebuie oare intelectualii să se angajeze politic. Ce înseamnă să faci politică, cum nu trebuie uitate ororile trecutului, care ar fi opțiunile de strategie ale celor ce nu acceptă democratizarea limitată dorită de regimul lui Ion Iliescu.

 Iată. Corneliu Coposu invocă și argumentează complexul relei credințe și tot Seniorul subliniază faptul, cum nu se poate mai actual și azi, că omul politic e obligat să pună interesele generale mai presus de ale sale. Vorbind despre specificul artei sale, Marcel Chirnoagă se definește drept un realist fantastic, diferit de suprarealism. Ana Blandiana își explică atitudinea civic-militantă. Am citit cu încântare interviul cu Mircea Horia Simionescu, am remarcat felul în care înțelegea el implicarea în spațiul public. Scriitorul insistă asupra situației specifice a României, sensibil alta decât aceea a altor țări integrate cu de-a sila în Blocul ex-sovietic. Taciturnul Silviu Purcărete atrage justificat atenția asupra formalismului ce a caracterizat multe dintre așa-zisele operațiuni culturale de după Revoluție. Profesorul Alexandru Ciorănescu descrie cu ochi critic cum a regăsit România post-comunistă și lămurește cum s-a ajuns la scandalul din jurul lui Vintilă Horia și așa-zisei retrageri a premiului Goncourt.

Firește, recitite astăzi, interviurile de acum aproape 30 de ani ale Crisulei Ștefănescu au în primul rând o valoare documentară. Funcționează ca un remember. Dar parcă ele ne atrag deopotrivă atenția și asupra faptului, subliniat inteligent de autoare, că în pofida realității că azi totul se schimbă dramatic parcă nici acum nu știm prea bine spre ce ne îndreptăm.

Crisula Ștefănescu- INTERVIURI LA RADIO EUROPA LIBERĂ; Editura Aius, Craiova, 2023 

https://www.contributors.ro/interviuri/?fbclid=IwAR2gC6U1UXDn6h1nPe0fnwZ1BnDyoY429suedr7h5hxK8XrSEWCxNN8MuoI





luni, 11 decembrie 2023

  În revista trimestrială CALIGRAF (nr. 27-28/2023), care apare sub egida Uniunii Scriitorilor, o revistă ce însumează 200 de pagini și în care apar nume de prestigiu ale culturii, directorul publicației, scriitorul Victor Rusu, semnează trei cronici la unele dintre mai recente cărți ale mele apărute la editura  AIUS.  Țin să-i mulțumesc  din toată inima, să-l felicit și să-i urez ca în continuare revista să se bucure de succes și de colaborarea unor scriitori de marcă. 

Mai jos, cele trei volume la care domnul Victor Rusu semnează recenzii:

  1. Crisula Ștefănescu: ȚUȚU. Uimitoarele aventuri ale motanului Țuțu povestite de el însuși, Ediția aII-a revăzută, ed. Aius, 2023.
  2. Crisula Ștefănescu: Interviuri la Radio Europa Liberă, editura Aius, 2023.
  3. Crisula. Ștefănescu: Alexander Zinoviev- un om al paradoxurilor. Amintiri și interviuri, editura Aius, 2022.








vineri, 8 decembrie 2023


Calde mulțumiri domnului Mircea POSPAI pentru cronica domniei sale la romanul BONSAI (Un loc de întâlnire cu un autor de excepție.  Crisula Ștefănescu, BONSAI. Povestea fete norocoase, editura AIUS 2022).

 Mulțumiri revistei LITTERA NOVA, Spania, pentru găzduire, în nr.3/ iulie-septembrie, 2023.


              

   Pr. Dr. Lilica VOICU-BREY îmi face deosebit de plăcuta surpriză de a publica o recenzie a unei cărți apărute în 2011, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Ciorănescu și a inaugurării Muzeului CIORĂNESCU în Moroeni.. Este vorba de “Corespondența Alexandru Ciorănescu - George Ciorănescu 1946-1964 (Scrisori din arhiva George Ciorănescu)”, Editura Bibliotheca, 2011. Ediție îngrijită și cuvânt înainte de Crisula Ștefănescu.  

   Recenzia a fost publicată în revista “Curtea de la Argeș”, anul XIV, 12 decembrie 2023, pag 20. Țin să le mulțumesc din toată inima atât doamnei Lilica VOICU-BREY, pentru prezentare, cât și academicianului Gheorghe PĂUN, pentru publicare. 








vineri, 24 noiembrie 2023

 Felix Nicolau- Artberger  :”În dialogurile cu Crisula Ștefănescu, publicate, Alexandru Ciorănescu istorisește cum s-a ales din partea vameșilor cu cel mai prestigios nume din Regatul Spaniei.

Dovadă că meseria face omul, indiferent de bogăția țării din care provine."


Este vorba de volumul "ÎNTRE ADMIRAȚIE ȘI IUBIRE. De vorbă cu Alexandru Ciorănescu", din care au apărut două ediții, respectiv la Editura Jurnalul literar și Bibliotheca.








marți, 7 noiembrie 2023

    Scriitoarea Liliana COROBCA prezentând la Târgu Jiu , Parcul Constantin Brâncuși, volumul „Alexandru BUSUIOCEANU- Poezie și cunoaștere”, ediție alcătuită și îngrijită de Crisula Ștefănescu, editura Aius, 2021, colecția Cărțile exilului, inițiată de doamna Mihaela Albu. Caldele mele mulțumiri!

vineri, 3 noiembrie 2023

 

Crisula Ștefănescu

Jan CORNELIUS: Al doilea e Chaplin, Bilete de papagal, seria nouă, nr 1/2023

O prezentare a volumului AL DOILEA E CHAPLIN, de Jan CORNELIUS, a apărut în primul număr, seria nouă, al publicației culturale "BILETE DE PAPAGAL”, coordonată de scriitorul și jurnalistul Dumitru SÂRGHIE, căruia țin să-i mulțumesc pentru invitația de a-i fi alături și să-i doresc din toată inima mult succes în continuare.






miercuri, 1 noiembrie 2023




Mulțumiri domnului Victor RUSU, redactor șef al revistei CALIGRAF (de Mehedinți), pentru prezentarea volumului meu "Alexandr ZINOVIEV, un om al paradoxurilor", editura AIUS, 2022. Mulțumiri, de asemenea, revistei "Autograf MJM" pentru publicare. 











 

 "Actualitatea literară" (nr. 126/ septembrie-octombrie 2023) publică o recenzie la volumul meu de poezie DARUL DOMNULUI BORGES, apărut anul trecut la editura AIUS. Calde mulțumiri domnului Victor RUSU pentru prezentare, precum și domnului Nicolae SILADE publicare! Felicitări colaboratorilor revistei!







marți, 24 octombrie 2023

 

Răzvan VONCU: “Iluzia profilactică” din volumul UN DECENIU DE LITERATURĂ (1998-2008), apărut la editura Ideea Europeană în 2011.

 (Augustin BUZURA: "TEROAREA ILUZIEI. De vorbă cu Crisula ȘTEFĂNESCU", editura Polirom, 2004)



Descopăr cu întârziere o cronică a criticului literar Răzvan VONCU la convorbirile pe care le-am purtat cu romancierul Augustin Buzura în anul 1989 la München, publicate de editura Polirom în 2004.
Prezentarea cărții, purtând titlul “Iluzia profilactică”, a fost inclusă de Răzvan VONCU în volumul UN DECENIU DE LITERATURĂ (1998-2008), apărut la editura Ideea Europeană în 2011.
Țin să-i mulțumesc, chiar dacă o fac cu atât de mare întârziere.



vineri, 20 octombrie 2023

    Notă biobibliografică         



Crisula Ștefănescu s-a născut la 25 iunie 1949. După absolvirea Facultății de filologie a Universității București, 1972, este profesoară de limba franceză și română. În 1982, emigrează în Germania și din 1983 lucrează la postul de radio “Europa Liberă” până la mutarea acestuia la Praga. Între 1983-1992 este cercetător-analist în cadrul “
Institutului de Cercetare al Europei Libere”, scrie și publică pentru presa occidentală lucrări de analiză și sinteză despre evenimentele și aspectele ideologice ale vieții culturale românești și personalitățile ei. În 1992 trece în Departamentul de Broadcasting, unde, până în 1995, este redactor al emisiunii de cultură “Controverse-Confluenţe Est-Vest”.  În prezent, trăiește împreună cu soțul ei, scriitorul Andi Ștefănescu, într-un sat bavarez din apropiere de München. Crisula Ștefănescu a publicat până în prezent peste treizeci de cărți. (crisulastefanescu.com) 


POEZIE

1. VRAJA OREI. Ilustrații, Dragoș Moldoveanu. Editura Jurnalul Literar, 1998. 

2. SEMNE. Editura Albatros, 1999.

3. POARTA CU SĂRUTURI/ THE GATE OF KISSES. Editura Institutului Cultural Român, 2004. Poeziile au fost traduse de autoare împreună cu Monella Kaplan și Emily Chalmers, poetă americană. Inta Moruss-Wiest şi Richard Wiest le-au dat forma definitivă. 

4. PLECAREA ȘARPELUI. Editura Galateea, Germania, 2005.

5. DARUL DOMNULUI BORGES. Editura BrumaR, 2010.

6. FALEZE CU DRAGOSTE. Editura VINEA, 2021.

7. REGATUL FETELOR CU PĂRUL LUNG. Editura BrumaR, 2021.

8. DARUL DOMNULUI BORGES; ediția II-a revăzută și adăugită, editura Aius, 2022.


ROMAN

    1. BONSAI. Povestea fetei norocoase, editura Aius, 2022.


ROMAN  EPISTOLAR

1. CRISULA ȘTEFĂNESCU, MONELLA KAPLAN: CĂLĂTORIE CU LIFTUL - Cronica unei emigrări. Editura Vremea, 2017. 


     PIESE  DE  TEATRU 

 1. ANA ȘI SATANA, piesă de teatru, Editura Jurnalul Literar, 1999. Piesa a stat la baza scenariului “The Birth of the Vampire”, scris împreună cu Andi Ștefănescu. În anul 2001, “The Birth of the Vampire” a fost prezentat în premieră la Los Angeles ca film de scurt-metraj, realizat de Monella Kaplan.

2. CERBERUL ȘI DEIANIRA, piesă de teatru în trei acte. Editura BrumaR, 2018.


JURNALE

1. ÎN ȚARA MINUNILOR. Pagini de jurnal american. Postfață: Dan Anghelescu. Editura Aius, 2022.


 CĂRȚI  PENTRU  COPII

1. ȚUȚU. Uimitoarele aventuri ale motanului Țuțu povestite de el însuși. Ilustrații Polina Zinoviev. Editura Sedcomlibris, Iași, 2011.

2. MITSOU, Les aventures extraordinaires d'un chat végétalien, varianta franceză a romanului pentru copii ȚUȚU. Traducere Iulia Niculescu. Editura L'Age d'Homme, Elveția, 2014.

3. 
ȚUȚU. Uimitoarele aventuri ale motanului Țuțu povestite de el însuși. Ilustrații Polina Zinoviev. Ediția a II-a revăzută. Editura Aius, Craiova, 2023.


 INTERVIURI

1. ÎNTRE ADMIRAȚIE ȘI IUBIRE. De vorbă cu Alexandru Ciorănescu. Editura Jurnalul Literar, 2000. 

2. TEROAREA ILUZIEI (Convorbire cu romancierul Augustin Buzura). Editura Polirom, 2004. 

3. SERGIU & IOANA CELIBIDACHE. Geheimnisse einer großen Liebe. (Sergiu & Ioana Celibidache, Secretele unei mari iubiri. De vorbă cu Ioana Celibidache), LangenMüller, München, 2011.

4. ARIANA NEGROPONTES, CRISULA ȘTEFĂNESCU: Dan Er. Grigorescu-Negropontes. EXILUL INTERIOR. (De vorbă cu Ariana Negropontes). Editura Vremea, 2016.

5. ÎNTRE ADMIRAȚIE ȘI IUBIRE. De vorbă cu Alexandru Ciorănescu. Ediția a II-a revăzută și adăugită. Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2021.

6. VALOARE ȘI ADEVĂR: De vorbă cu Nicolae Florescu. Editura Aius, 2021.

7. ALEXANDR ZINOVIEV, un om al paradoxurilor. Editura Aius, 2022.

8. INTERVIURI LA RADIO EUROPA LIBERĂ. Editura Aius, 2023.


TRADUCERI

 Traduce în engleză poeți români contemporani și-i prezintă în cadrul cenaclurilor literare “Together” şi “Apoziţia” din München. 

 1. Ana Blandiana, volumul bilingv POEZII/POEMS.  Împreună cu Inta Moruss-Wiest şi Richard Wiest, buni cunoscători ai limbii române, traduce 50 de poeme din poezia Anei Blandiana, volum care iese de sub tipar în ziua de 22 decembrie 1989. Traduceri din acest volum au fost incluse de Ana Blandiana în antologia “Balanţa cu un singur talger”, apărută în 1998 la editura DU Style. 

2. Octavian Paler, POEME/POEMS. A selectat şi a tradus, împreună cu Emily Chalmers, poetă americană, între 1989-1990, douăzeci şi una de poezii. Editura Albatros, 1998.


 OPERA  DE  EDITARE 

1. BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC. Ediție îngrijită de Crisula Ștefănescu și Matei Cazacu. Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2002, 337 pg.

2. George Ciorănescu, PAGINI DE JURNAL. PORTRETE. AMINTIRI. Volum alcătuit și îngrijit de  Crisula Ștefănescu. Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2003, 180 pg.

3. GEORGE CIORĂNESCU ȘI EXILUL ROMÂNESC. Documente din arhiva FUNDAŢIEI REGALE UNIVERSITARE CAROL I. Ediție îngrijită de Matei Cazacu și Crisula Ștefănescu. Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2007, 526 pg.

4. ALEXANDRU BUSUIOCEANU, POEZIE ȘI CUNOAȘTERE. Ediție alcătuită și îngrijită de Crisula Ștefănescu. Editura BrumarR, 2010, 82 pg. 

5. George Ciorănescu, CONFESIUNI ABSURDE. Volum alcătuit și îngrjit de Crisula Ștefănescu. Editura BrumaR, 2010, 94 pg.

6. CORESPONDENȚA Alexandru Ciorănescu - George Ciorănescu, 1946-1964. Volum alcătuit și îngrijit de Crisula Ștefănescu. Editura Bibliotheca, 2011, 275 pg.

7. Dan Er. Grigorescu Negropontes. IMAGINI ȘI CUVINTE. SCRIERI ALESE. Volum alcătuit și îngrijit de Crisula Ștefănescu. Editura Vremea, 2017.

8. EUGEN DRĂGUȚESCU: GENEROZITATEA TALENTULUI. Corespondență cu Alexandru și George Ciorănescu. În vizită la Constantin Brâncuși. Ediție alcătuită și îngrijită de Crisula Ștefănescu. Editura Aius, 2021.

9. ALEXANDRU BUSUIOCEANU, POEZIE ȘI CUNOAȘTERE. Ediția a II-a revăzută și adăugită. Alcătuită și îngrijită de Crisula Ștefănescu. Postfață, Mihaela Albu. Editura Aius, 2021, 109 pg.

10. Dan Er. Grigorescu-Negropontes, DIALOG CU TIMPUL, Ediție alcătuită și îngrijită de Crisula Ștefănescu, editura Aius, 2022.

duminică, 15 octombrie 2023


 Mihaela ALBU: Jurnalismul și datoria de memorie, Revista LITERE nr. 9, septembrie 2023

(Recenzie la volumul: Crisula ȘTEFĂNESCU: INTERVIURI LA RADIO EUROPA LIBERĂ, editura AIUS, 2023)