duminică, 6 februarie 2022

          CRISULA ȘTEFĂNESCU:  IN MEMORIAM George CIORĂNESCU - Ion NEGOIȚESCU

Sâmbătă 6 februarie 1993, la ora 10,30, se stingea din viață la München George Ciorănescu. În aceeași zi, tot la München, încetase din viață, la ora 5 dimineața, Ion Negoițescu.
Două plecări legate printr-o misterioasă și dureroasă coincidență. Amândoi, vârfuri ale spiritualității românești. Ion Negoițescu, prezent în viața culturală din țară timp de peste 40 de ani, cunoscut confraților și cititorilor.
George Ciorănescu, absent, și nu din vina sa, pentru o perioadă de peste 40 de ani, neintegrat în cultura din țară, la fel ca și Vintilă Horia, la fel ca Ștefan Baciu sau Alexandru Busuioceanu.
Amândoi, și Ion Negoițescu și George Ciorănescu, în exil, și-au dedicat o mare parte din activitatea lor scoaterii țării din comunism și impunerii valorilor românești ca autentice valori europene.
În ultimii ani, câte plecări, tot atâtea iremediabile pierderi. Ne părăsesc înțelepții într-un moment în care, prin prezența lor, prin sfatul și cuvântul lor ar fi putut fi de mare folos. Să nu uităm că ei au cunoscut o altă realitate a României, aceea la care Nicolae Steinhardt se referea ca fiind forma paradisiacă a condiției omenești.
(Fragmente din textul de mai sus au fost difuzate în emisiunea Controverse, Confluențe Est-Vest, a Europei Libere în cadrul unui program special din 11 februarie 1993)
Foto: Andi Stefănescu.

În fotografie: Andrei Săvulescu, George Ciorănescu, Crisula Ștefănescu, Aurelio Răuță, Annelie Ute Gabanyi, Elena Siupiur.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane şi interior

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu