sâmbătă, 28 ianuarie 2023

 Crisula ȘTEFĂNESCU: BONSAI, Editura AIIUS, 2022

Când am terminat de scris romanul BONSAI, apărut între timp la editura AIUS, 2022, l-am trimis mai multor prieteni și critici literari, rugându-i să-mi împărtășeacă impresiile lor. Mai jos un scurt fragment dintr-o scrisoare încurajatoare !!!



"BONSAI-ul, mic, dar înglobând toate esențele, are toate ingredientele: o poveste de dragoste, o crimă, intrigă polițistă, eternele întrebări despre rostul vieții, moarte, destin, noroc, eternitate, neant, problema trecerii ireversibile a timpului, chiar și comuniștii, exilul, Țara Norocului, toate observate din diferitele perspective ale timpului. Timpul fantastic, timpul psihologic, timpul istoric.
Este un text care intrigă, atrage, prinde, înlănțuie, te ține în tensiune. Majoritatea scenelor par a defila în fața unei camere de filmat, iar succesiunea lor te face să vizionezi povestea.
Structura romanului este circulară: se termină exact în punctul de pornire.
Mircea Eliade se întreba undeva: “Cum s-ar putea oare scrie simplu, firesc, credibil despre lucruri atât de mari ca trecerea timpului, dragostea, miracolul întâmplărilor?Și fără a recurge la cele două mii de pagini la care avea dreptul Tolstoi?”
Poți să fii convinsă că tu ai reușit să scrii firesc, simplu și în mod paradoxal credibil. Spun paradoxal pentru că în timp ce cititorii textului tău cred ceea ce citesc, tu faci totul să-i convingi că Viața e Vis!"
Prof. dr. Lilica VOICU-BREY (Tarragona)



 Angela NACHE-MAMIER 

Crisula ȘTEFĂNESCU - Respirația normală a melancoliei cotidiene

(Darul domnului Borges, ediția a II-a, editura AIUS, 2022)








BANCHETUL 76-77-78 (aprilie-mai-iunie) 2022


 


Constantin VOINESCU
O interpretare obiectivă, învăluitoare și caldă a esențelor
ÎN ȚARA MINUNILOR de Crisula Ștefănescu

În 1986, când postul de radio “Europa Liberă”, unde lucra, i-a acordat o bursă de studii politice și de aprofundare a limbii engleze la University of Virginia, din Charlottesville, Crisula Ștefănescu, confruntată cu o realitate diferită de imaginea pe care și-o făcuse despre Statele Unite, ia hotărârea de a ține un jurnal în care să consemneze experiența sa americană. Într-un ritm alert, vioi, cu un stil direct, spontan, fără zorzoane inutile, dar grăitor prin concizie; “ÎN ȚARA MINUNILOR. Pagini de jurnal american” este expresia acelor trăiri, transpunerea lor în portativ literar.
Structura de rezistență a atractivei construcții literare o constituie solida cultură a autoarei, interesul său mereu treaz, neobosit, față de tot ceea ce se întâmplă în jur, dorința de a cunoaște, raportările pe care le face la Europa și la România, capacitatea de a procesa obiectiv și inteligent valul de informații, detaliile picante ale șederii în America și, nu în ultimul rând, ironia și autoironia de tonalități calde, subtile și învăluitoare.
Îi studiază cu precădere pe Marx, Brecht și Merton, oscilând cu aceeași teamă între “faptul că n-am să pot să-i înțeleg, sau că am să-i înțeleg...”, iar asta în lumina unui binecunoscut banc în epocă: “Ce e un comunist? Cineva care citește operele lui Marx și Lenin. Ce e un anticomunist? Cineva care înțelege operele lui Marx și Lenin.”
La un seminar se discută și despre Gorbaciov și cele două sarcini prioritare (atenție! n.n.) ale sale: „...pe de o parte să consolideze IMPERIUL sovietic, sarcină foarte dificilă, dat fiind fermentul de reformă din celelalte țări comuniste, și, pe de altă parte, încercarea de EXPANSIUNE, foarte riscantă, din aceleași motive (subl. noastră).”
Nimic din ceea ce Crisula Ștefănescu vede și o interesează nu rămâne necomentat în jurnal, ca un semn al asimilării, al înțelegerii obiective a realității, al filtrării acesteia prin lentile proprii. Totul este luat ca atare din mediul american al vremii și pus într-o balanță ale cărei talere dovedesc discernământ critic, prelucrare obiectivă a esențelor și așezarea lor în șirul de cunoștințe anterioare, întru plina de folos întregire a propriului statut intelectual.
Studiul intensiv, presupunând participare la cursuri, la seminare și la discuțiile libere de la Cafeteria, dar și neîntrerupte lecturi bibliografice urgente, alternează cu vizionarea unor filme, ale căror subiecte și distribuții sunt comentate cu vervă, cu vizite la muzee și biblioteci, la librării, cu expoziții și vizite în familiile colegelor sale americane. O galerie diversă de personaje prinde astfel contur literar în acest jurnal, pornind de la profesori, studenți, prieteni, colegi și colege și terminând cu pitoreasca figură a polonezului Piotr, un ghinionist predestinat, ale cărui încurcături existențiale, fructificate în registru umoristic, dau farmec și culoare relatărilor autoarei.
Ceea ce citim în recenta apariție editorială, la AIUS Craiova, sub titlul „ÎN ȚARA MINUNILOR. Pagini de jurnal american” este literatură memorialistică de bună calitate, probând virtuțile unei remarcabile scriitoare (poetă, prozatoare, eseistă) pe lângă celelalte preocupări ale sale, cum ar fi ediții critice - Eugen Drăguțescu, Alexandru Busuioceanu - sau cărțile de interviuri: cu Alexandu Ciorănescu, Augustin Buzura, Ioana Celibidache, Ariana Negropontes, Nicolae Florescu și Alexandr Zinoviev.


Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text care spune „Daniela Șontică este cu Crisula Stefanescu leri la 11:29 h Un excelent jurnal al scriitoarei și jurnalistei Crisula Ștefănescu din perioada în care, fiind redactor la Europa Liberă, a fost trimisă la o specializare in America. cărțile exilului Crisula Ștefănescu ÎN ȚARA MINUNILOR ZIARULLUMINA.RO”

Toate reacţiile

duminică, 22 ianuarie 2023

Curtea de la Argeș, februarie 2023
Note de lectură: Crisula ȘTEFĂNESCU- Păcatul frumuseții

(PĂCĂTOASA de Pan VIZIRESCU, ed. Arena Artelor, 2022) 




miercuri, 18 ianuarie 2023

Crisula ȘTEFĂNESCU: Regatul fetelor cu părul lung, Editura BrumaR, 2021

Jurnal de lectură- Victor RUSU:  O "Cântarea cântărilor" inversă
 Revista CALIGRAF nr. 23/24 (118/119) 2023


 

sâmbătă, 14 ianuarie 2023


Crisula Ștefănescu: ALEXANDR ZINOVIEV- un om al paradoxurilor, editura AIUS, 2022.

Au sosit cărțile de la tipografie!
O nouă apariție editorială la început de an.
       





vineri, 13 ianuarie 2023

 Mulțumesc domnului Felix Nicolau Artberger pentru semnalarea volumului GEORGE CIORĂNESCU: "Pagini de jurnal. Potrete. Amintiri", de a cărui editare m-am ocupat.  

George Ciorănescu nu a ținut un jurnal. Respectivul volum, publicat în 2003, l-am alcătuit din însemnări descoperite în arhiva sa prin agende, pe foi disparate sau prin caiete pe care scria conștiincios câteva pagini la început de an, iar apoi le abandona. 


 Felix Nicolau ARTBERGER: 


    “Am primit la Lectoratul ILR de la Universitatea Complutense volumul  lui George Ciorănescu, Pagini de jurnal. Potrete. Amintiri, Editura Institutului Cultural Român, Introducere de Crisula Ștefănescu. 

    Pagini interesante despre viața emigrației după instalarea frauduloasă a comuniștilor în România. Mulți intelectuali încă nu realizau grozăvia momentului istoric, încă sperau că se vor putea întoarce și că Occidentul va interveni. Deși prin 1952 se decoperă vânzarea organizată de Churchill.

     Inclusiv G. Ciorănescu pare destul de relaxat până prin 1950 deși comuniștii deja confiscaseră vila familiei Ciorănescu la a cărei construcție luase parte George însuși.  Deși fugarii aveau mereu grijă ce spuneau public și cu cine se asociau prin Occident ca să nu le facă rău rudelor rămase acasă...

Amuzante sunt presiunile de însurătoare, precum și această vizită medicală desprinsă parcă din  Jaroslav Hašek cu al lui soldat Švejk. Ceea ce arată că experții au știut întotdeauna ce e mai bine pentru corpul altora, oricât de sănătoși păreau unii.

Mulțumim!”




  LUCEAFĂRUL DE DIMINEAȚĂ, 25 mai 2011

Crisula ȘTEFĂNESCU: O DUPĂ-AMIAZĂ CU IOANA CELIBIDACHE


  

joi, 12 ianuarie 2023

                     

                     Linia Întâi,  12/01/2023

Crisula Ștefănescu
Marian RAICU, poetul „sigilat în destin”
Marian Raicu ne-a dăruit de curând două volume de poezii pentru care ținem să-i mulțumim în mod deosebit. Nu l-am cunoscut personal, dar hazardul, deghizat în Facebook, a făcut să ne întâlnim în acel spațiu virtual, care poate fi, după cum îl abordăm, darnic în bucurii sau, uneori, supărător. În cazul poetului Marian Raicu a fost benefic, o bucurie, pentru că am devenit prieteni și, prin postările noastre, am ajuns să ne cunoaștem mai îndeaproape.
Cele două volume pe care le-am primit în dar, suave în aparență – precum coperțile lor delicate ca niște cești chinezești- dintre care unul chiar poartă numele de “Suavul pelegrin”, iar cel de-al doilea “Exilul interior”, nu sunt însă atât de suave cum ne-ar putea lăsa să credem titlul, înșelător, cel puțin în cazul primului volum.
Poetul este un pelegrin, titlu care mi-a adus în minte un alt pelegrin, faimos, „Pătimașul pelerin” al lui Shakespeare, splendid transpus în românește de George Ciorănescu într-un volum ilustrat de Eugen Drăguțescu. Dar ce este un pelegrin, fie el sauv sau nu? Pătimaș sau nu? Este un călător, un nomad, cineva care nu-și găsește locul nicăieri și colindă: colindă țări, colindă lumi și, în ultimă instanță, își colindă propriul suflet încercând să se găsească, să afle acel ceva miraculos, care nu știm dacă există sau nu, dar care ar putea, eventual, în cazul în care există, să dea un sens vieții.
Călătoriile nu sunt însă ușoare niciodată și sunt îndeosebi pline de neprevăzut. Sunt o aventură, încărcată de surprize. Uneori poți descoperi cu totul alte lucruri decât cele în căutarea cărora ai plecat.
Acel ceva pe care îl caută poetul Marian Raicu, nu știu, se pare că nu l-a găsit, pentru că multe din poeziile sale sunt elegii, exprimând sentimente de neliniște, de tristețe, uneori de durere profundă că lumea nu este așa cum și-a imaginat-o, așa cum ar dori-o. Motiv pentru care se retrage în acel exil interior, care nu este un exil impus, la care de obicei ești obligat prin forța lucrurilor, ci unul pe care ți-l alegi singur, atunci când lumea din jur devine de nesuportat. Îți alegi acest exil, interior, căutând în tine surse sau resurse de supraviețuire. Este ceea ce face Marian Raicu.
Poezia sa este una de meditație profundă asupra sensurilor vieții, iar poetul „a devenit familiar cu interpretările filozofice cele mai înalte”, după cum remarca Vintilă Horia.
Cele două volume nu sunt singurele, nu este vorba de un debut, după cum ar putea crede cei care-i cunosc mai puțin opera. Marian Raicu a publicat mai multe cărți, câteva în afara țării, și se bucură de referințe critice din partea unor nume prestigioase, dacă ar fi să-l numim din nou numai pe Vintilă Horia, menționat mai înainte, și potrivit căruia, ca să-l citez o dată în plus: rar se întâmplă ca un poet să fie mai "sigilat în destin", să ilustreze mai bine prin el însuși bucuriile și durerile existenței decât Marian Raicu.


                                      

https://linia1.ro/marian-raicu-poetul-sigilat-in-destin/?fbclid=IwAR1ALLcffNUstIrS7aA6ysStpf6GLyhgkede8BUQrNfgQsf4m7MRKMY8YMQ 

TAGS887





Felix Nicolau- Artberger : "În excelenta carte a Crisulei Ştefănescu “Între admiraţie şi iubire. De vorbă cu Alexandru Ciorănescu” [Editura Bibliotheca, 2021], savantul aminteşte de condiţia utopiei lui Morus: dispariţia banilor şi egalitatea absolută. Principele nu s-ar deosebi de supuşi decât prin faptul că poartă mereu un buchețel de flori în mână.
Interesant că fix în casa lui Morus scrisese Erasmus “Elogiul nebuniei.”