joi, 12 ianuarie 2023

                     

                     Linia Întâi,  12/01/2023

Crisula Ștefănescu
Marian RAICU, poetul „sigilat în destin”
Marian Raicu ne-a dăruit de curând două volume de poezii pentru care ținem să-i mulțumim în mod deosebit. Nu l-am cunoscut personal, dar hazardul, deghizat în Facebook, a făcut să ne întâlnim în acel spațiu virtual, care poate fi, după cum îl abordăm, darnic în bucurii sau, uneori, supărător. În cazul poetului Marian Raicu a fost benefic, o bucurie, pentru că am devenit prieteni și, prin postările noastre, am ajuns să ne cunoaștem mai îndeaproape.
Cele două volume pe care le-am primit în dar, suave în aparență – precum coperțile lor delicate ca niște cești chinezești- dintre care unul chiar poartă numele de “Suavul pelegrin”, iar cel de-al doilea “Exilul interior”, nu sunt însă atât de suave cum ne-ar putea lăsa să credem titlul, înșelător, cel puțin în cazul primului volum.
Poetul este un pelegrin, titlu care mi-a adus în minte un alt pelegrin, faimos, „Pătimașul pelerin” al lui Shakespeare, splendid transpus în românește de George Ciorănescu într-un volum ilustrat de Eugen Drăguțescu. Dar ce este un pelegrin, fie el sauv sau nu? Pătimaș sau nu? Este un călător, un nomad, cineva care nu-și găsește locul nicăieri și colindă: colindă țări, colindă lumi și, în ultimă instanță, își colindă propriul suflet încercând să se găsească, să afle acel ceva miraculos, care nu știm dacă există sau nu, dar care ar putea, eventual, în cazul în care există, să dea un sens vieții.
Călătoriile nu sunt însă ușoare niciodată și sunt îndeosebi pline de neprevăzut. Sunt o aventură, încărcată de surprize. Uneori poți descoperi cu totul alte lucruri decât cele în căutarea cărora ai plecat.
Acel ceva pe care îl caută poetul Marian Raicu, nu știu, se pare că nu l-a găsit, pentru că multe din poeziile sale sunt elegii, exprimând sentimente de neliniște, de tristețe, uneori de durere profundă că lumea nu este așa cum și-a imaginat-o, așa cum ar dori-o. Motiv pentru care se retrage în acel exil interior, care nu este un exil impus, la care de obicei ești obligat prin forța lucrurilor, ci unul pe care ți-l alegi singur, atunci când lumea din jur devine de nesuportat. Îți alegi acest exil, interior, căutând în tine surse sau resurse de supraviețuire. Este ceea ce face Marian Raicu.
Poezia sa este una de meditație profundă asupra sensurilor vieții, iar poetul „a devenit familiar cu interpretările filozofice cele mai înalte”, după cum remarca Vintilă Horia.
Cele două volume nu sunt singurele, nu este vorba de un debut, după cum ar putea crede cei care-i cunosc mai puțin opera. Marian Raicu a publicat mai multe cărți, câteva în afara țării, și se bucură de referințe critice din partea unor nume prestigioase, dacă ar fi să-l numim din nou numai pe Vintilă Horia, menționat mai înainte, și potrivit căruia, ca să-l citez o dată în plus: rar se întâmplă ca un poet să fie mai "sigilat în destin", să ilustreze mai bine prin el însuși bucuriile și durerile existenței decât Marian Raicu.


                                      

https://linia1.ro/marian-raicu-poetul-sigilat-in-destin/?fbclid=IwAR1ALLcffNUstIrS7aA6ysStpf6GLyhgkede8BUQrNfgQsf4m7MRKMY8YMQ 

TAGS887




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu