vineri, 13 ianuarie 2023

 Mulțumesc domnului Felix Nicolau Artberger pentru semnalarea volumului GEORGE CIORĂNESCU: "Pagini de jurnal. Potrete. Amintiri", de a cărui editare m-am ocupat.  

George Ciorănescu nu a ținut un jurnal. Respectivul volum, publicat în 2003, l-am alcătuit din însemnări descoperite în arhiva sa prin agende, pe foi disparate sau prin caiete pe care scria conștiincios câteva pagini la început de an, iar apoi le abandona. 


 Felix Nicolau ARTBERGER: 


    “Am primit la Lectoratul ILR de la Universitatea Complutense volumul  lui George Ciorănescu, Pagini de jurnal. Potrete. Amintiri, Editura Institutului Cultural Român, Introducere de Crisula Ștefănescu. 

    Pagini interesante despre viața emigrației după instalarea frauduloasă a comuniștilor în România. Mulți intelectuali încă nu realizau grozăvia momentului istoric, încă sperau că se vor putea întoarce și că Occidentul va interveni. Deși prin 1952 se decoperă vânzarea organizată de Churchill.

     Inclusiv G. Ciorănescu pare destul de relaxat până prin 1950 deși comuniștii deja confiscaseră vila familiei Ciorănescu la a cărei construcție luase parte George însuși.  Deși fugarii aveau mereu grijă ce spuneau public și cu cine se asociau prin Occident ca să nu le facă rău rudelor rămase acasă...

Amuzante sunt presiunile de însurătoare, precum și această vizită medicală desprinsă parcă din  Jaroslav Hašek cu al lui soldat Švejk. Ceea ce arată că experții au știut întotdeauna ce e mai bine pentru corpul altora, oricât de sănătoși păreau unii.

Mulțumim!”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu