marți, 19 octombrie 2021

     JURNAL DE DÂMBOVITA. 08.11.2009 

    George Coandă: "MOȘTENIREA VÃCÃREȘTILOR" – UN AMFITEATRU NAȚIONAL DE AFIRMARE LITERARÃ

      Uneori, când privesc în zarea timpului care a trecut, devin melancolic. Este melancolia omului care n-a lăsat să treacă timpul pe lângă şi a lăsat măcar o dâră că a făcut ceva. Şi, ierte-mi-se lipsa de modestie, cu pasionantă strădanie, în cultura judeţului Dâmboviţa, am încercat să las o astfel de dâră. Aşa cum este şi cazul Festivalului-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor” şi căruia fiindu-i unul dintre iniţiatori, încă de pe vremea când eram inspector la Comitetul de Cultură şi Artă al fostului raion Târgovişte – reiterez această informaţie -, şi care, conform „fişei postului” trebuia să fi fost în răspunderea mea organizatorică, dar soarta a hotărât altfel -, să trec în presă, şi noul Comitet de Cultură şi Artă al judeţului Dâmboviţa şi Casa Creaţiei a aceluiaşi judeţ au dat concreteţe – e vorba de organizare – a festivalului, eu fiindu-i primul cronicar. Am revenit cu aceste precizări pentru că s-au ivit unele discuţii care au cerut aceste cuvenite precizări.

Momente eveniment

●Joi şi vineri, 5 şi 6 noiembrie a.c., Salonul editorial „Ion Heliade- Rădulescu” a găzduit un excelent concert de muzică clasică susţinut de o formaţie instrumentală a Liceului de Artă „Bălaşa Doamna” din Târgovişte; o întâlnire la Biblioteca publică a comunei Văcăreşti, cu juriul şi premianţii festivalului care au venit într-un pelerinaj spiritual la parcul familiei Văcăreştilor (proprietate a Academiei Române) şi unde nu au avut de văzut decât un dezastru, după care primarul Florinel Voicu şi responsabila bibliotecii, Mariana Aldica, au fost amfitrioni. Biblioteca a fost plină ochi, scriitorii au dialogat cu tinerii participanţi la întâlnire, ocazie cu care s-a propus reorganizarea Bibliotecii de poezie românească, înfiinţată la prima ediţie a festivalului, acordarea de către Consiliul Local şi Primăria comunei a Premiului special „Văcăreştii” (la poezie). Şi mai este de amintit, pentru semnificaţia sa reconsideratoare de valori culturale dâmboviţene, a simpozionului „Alexandru Ciorănescu”, moderat de binecunoscutul istoric literar Mircea Anghelescu (Universitatea Bucureşti). Au fost urmărite cu vădit interes comunicările acad. Mihai Cimpoi, istoricilor literari Simona şi Barbu Cioculescu, Nicolae Scurtu şi Victor Petrescu, memorialistei Crisula Ştefănescu şi tinerei universitare Luminiţa Marcu de la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. A fost un adevărat regal academic în care a fost pus în valoare un mare dâmboviţean european, un polihistor de geniu. Este momentul – acesta este mesajul simpozionului – ca întreaga „dinastie a Ciorăneştilor” (scriitori şi oameni de ştiinţă) din Moroenii de sub semeţia Bucegilor dâmboviţeni să fie restituiţi culturii române, iar în comuna natală să fie organizată cât mai grabnic casa memorială, pentru a fi încredinţată circuitului cultural turistic.

●La Salonul editorial, la standul editurii Prut Internaţional din Chişinău, producţia editorială a acesteia a fost recomandată de poetul Vasile Romanciuc, directorul adjunct, de acad. Mihai Cimpoi şi de scriitorul Iulian Filip care, de altminteri, a recitat câteva din versurile sale pentru copii.

... și gala

De bună seamă, momentul cel mai aşteptat de concurenţi a fost gala premiilor, care a avut loc la Casa de oaspeţi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, oficiată de preşedintele juriului, acad. Mihai Cimpoi, Mircea Niţă, directorul festivalului, Mihai Stan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Târgovişteni şi Carmen Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”. În cuvântul său, acad. Mihai Cimpoi a relevat faptul că „Moştenirea Văcăreştilor” reprezintă nu numai cel mai longeviv festival literar românesc, cât mai ales un amfiteatru de afirmare a culturii noastre naţionale, în unitate, de la Nistru şi până la Tisa. Cu acest prilej trei membri ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni au primit legitimaţiile de membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova (Emil Stănescu, Florea Turiac, Dan Gîju), iar trei membri ai acesteia au devenit membri ai societăţii scriitoriceşti târgoviştene (Ion Hadârcă, Arcadie Suceveanu, Oleg Bodrug). Apoi, preşedintele juriului, acad. Mihai Cimpoi, i-a încununat cu laurii ediţiei a XLI-a pe câştigătorii „Moştenirii Văcăreştilor”. O ediţie care, la rândul ei, este acum istorie.


http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol--_MO__536_TENIREA_V__195_C__195_RE__536_TILOR____8211__UN_AMFITEATRU_NA__538_IONAL_DE_AFIRMARE_LITERAR__195_,


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu