vineri, 6 mai 2022

      

Cele două cărți ale dumneavoastră - în biblioteca mea! Deși am pornit către Editura Aius în ideea de a achiziționa Darul domnului Borges, fiind interesată de poezie, d-nul Marinescu mi-a recomandat În țara minunilor, spunându-mi că este o carte foarte bună, ajungând astfel cu cele două cărți, printre altele, acasă! Darul domnului Borges m-a atras încă de când era în tipar, așa am început să citesc despre și din Jorge Luis Borges, scriitorul care, după ce a orbit a scris cele mai valoroase opere ale sale. 

   Ținând cele două cărți în mână, răsfoindu-le rând pe rând, am zis că trebuie să citesc prima dată În țara minunilor. Așa am constatat că este un jurnal. O carte excepțională! Am citit-o pe nerăsuflate. 

   Să fie o coincidență faptul că în anul 1986, când Radio Free Europe v-a trimis la specializare în State, la Charlottesville, să plece dintre noi Jorge Luis Borges? Nu prea cred în coincidențe! Cred că Dumnezeu ne scrie destinul fiecăruia, dar depinde de noi dacă-l urmăm sau nu! 

   Deși aveam 6 ani când dumneavoastră erați deja în America, îmi amintesc câte ceva din vremea aceea. Nu mult, ce-i drept! Interesant este că oamenii deștepți nu-și prea găseau locul pe aici și emigrau. Acum suntem liberi, nu mai emigrează nimeni, dar nici prea mulți oameni deștepți nu mai sunt! Am luat din Occident exact ceea ce nu trebuia! 

    Foarte bine scrisă! Din punctul meu de vedere nu este numai o carte documentar, deoarece detaliile prezentate, desprinse dintr-un jurnal, precum și modul narativ de a le pune în evidență, alcătuiesc o operă literară completă și, de ce nu, complexă. Mi-a plăcut și faptul că ați scris despre o țară democratică (cea mai veche democrație din lume) unde nu curge numai lapte și miere, ci vine la pachet și cu anumite riscuri: în anul 1986 toată lumea mergea cu mașina iar poliția, văzându-vă singură pe stradă, v-a dus la Mall să vă luați o coca-cola; sau confuzia cu The Corner; escorta de la campus; libertinajul de a privi lucrurile, etc. Dar Țara Minunilor a fost chiar Țara Minunilor! Și asta se datorează circumstanței favorabile care v-a dat posibilitatea să comparați și să alegeți într-o perioadă în care România se confrunta cu îngrădiri severe. A fost Țara Minunilor nu numai pentru privilegiul cursurilor pe care le-ați parcurs învățând despre Marx, Brecht, Merton, etc.; dar și a plimbărilor și a vizitelor, chiar și la prietenii din Washington; a întâlnirilor de la Cafeteria din incinta bibliotecii și a multor altor lucruri care pot fi descoperite numai dacă citești cartea! 

În concluzie, cartea este extraordinară!


Interesant este și Piotr! Sunt convinsă că, în ciuda stângăciei sale, a reușit să treacă cu brio examenul vieții (el este, de fapt, simbolul libertății împrumutate și al ,,evoluției" noastre).

Datorită oamenilor ca dumneavoastră îmi păstrez speranța și nădejdea că vor veni, în cele din urmă, și lucrurile bune! Vă mulțumesc că v-am cunoscut, chiar dacă numai prin intermediul cărților sau online!

  Referitor la Darul domnului Borges, mărturisesc că nu am citit toate poeziile, dar cele pe care le-am citit m-au surprins plăcut!  


                             Cristina Teodora PANDURU





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu