sâmbătă, 13 mai 2023



 Impresii de lectură

  

        Lilica VOICU-BREY, Universitatea din Tarragona, Spania





            Crisula ȘTEFĂNESCU: 

          ALEXANDR ZINOVIEV-UN OM AL PARADOXURILOR,

                                                                                               editura AIUS, 2022


           “Am terminat splendida ta carte despre Zinoviev. M-a mișcat, m-a marcat chiar. Mi-amintesc că începutul, adică partea Amintirilor despre omul Zinoviev, mie mi s-a părut enorm de tristă. N-aș putea spune de ce. Poate pentru că vorbești despre singurătatea lui, pe care «o uita» atunci când venea în vizită la voi acasă, despre limba rusă «în care trăia și scria», deși «vorbea fluent» limba germană sau despre «exilul care schimbă perspectiva». Este în orice caz senzația pe care mi-a produs-o. Sigur, este o constatare subiectivă. Tu povestești ca întotdeauna, fără să uiți să redai lucrurilor umbra lor de haz în comentariile tale. 

          Ai reușit să creionezi un portret fidel, adevărat al omului, care își plimbă câinele, care "fură" ziarul și care, la un pahar de vin, emite idei paradoxale, extravagante, cel puțin așa par celor ce-l ascultă, dar care, ai avut grijă să demonstrezi în interviurile cu care îți încununezi cartea, sunt idei, mai ales și în mod cert, clarvăzătoare. Cauză pentru care surprind.  


          Cartea va dăinui. Nu știu dacă l-a cunoscut cineva pe Zinoviev așa cum l-ai cunoscut tu, la distanță scurtă. Mi se pare că este acum de mare actualitate. Important este ca cititorii români să afle că s-a publicat cartea. Trebuie anunțată în continuare.”


                                 

          Notă: Fragment dintr-o scrisoare.




      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu