duminică, 6 iunie 2021

   CRISULA ȘTEFĂNESCU: IEȘIREA DIN  CRIZA MORALĂ  - INTERVIU CU CORNELIU COPOSU

     

 Interviul a fost transmis la Radio Europa Liberă în cadrul emisiunii Controverse-Confluențe Est-Vest la 26 august 1993.

                                                                                


        Crisula Ștefănescu: Domnule Corneliu Coposu, în ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult, mai insistent, despre o criză generalizată și  profundă a valorilor: a culturii, socială, politică, economică, criză generată în mare măsură de criza morală a societății. V-aș propune să ne oprim asupra cauzelor crizei morale. Care ar fi în opinia dumneavoastră  rădăcinile răului care macină societatea românească și nu-i permite să se îndrepte într-acolo unde speram noi în decembrie 1989.


     Corneliu Coposu: În opinia mea, criza generală care bântuie în societatea românească este, în primul rând, criza morală. Deși se pune mare accent pe criza economică, pe cercul vicios fără ieșire în care se găsește țara, opinia mea este că această criză e mai puțin importantă decât criza morală care s-a așternut peste societatea românească.


C.Ș. Care ar fi cauzele acestei crize?


C.C. Sigur, criza morală are origini îndepărtate. Este vorba de cei 45 de ani de dominație comunistă, de imprimarea în societatea românească, pentru două generații, a complexului de rea credință, a dedublării personalității. Este vorba de acele generații care acum se situează între 36 și 65 de ani.  Din complexul relei credințe, care a antrenat toată societatea românească, ieșirea este foarte dificilă.


C.Ș. Există remedii?


C.C. Există, desigur, remedii. Nu trebuie să ne apuce disperarea.  Remediile pentru lecuirea crizei morale ar fi educația pornită de jos, prin introducerea obligativității învățământului religios în învățământul de toate gradele. ...


(Fragment. Dintr-un volum în pregătire.)




                     Corneliu Coposu, Crisula Ștefănescu, Annelie-Ute Gabanyi




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu