duminică, 6 iunie 2021

  

    Titu POPESCU: 

Volumul SEMNE, semnat de Crisula Ștefănescu și apărut la editura Albastros în 1999, cuprinde un set liric compact, preocupat în special de felul cum cronologia influențează strategia exprimării. Lamento-ul timpului îi populează disperările și cu semnale lansate în transcendent, chemând ajutoare în care ne este din ce în ce mai greu să credem.      Vin în sprijin “înger-căprioare”, dar trăirea lirică nu poate evita mai puternica teamă existențială care face legătura între macro- și micro-univers “Toate cuvintele au fost spuse/ Toate ororile au fost săvârșite/Toate lumile au fost inventate Mâinile noastre se sărută speriate”. 

Poezia devine letopisețul acelor evenimente personale în timpul cărora “se face iarnă” și care desfigurează mai vechile încrederi: “Ne cresc pe tinerețe noduri și din pădurile de spaime ies animale mari de pradă”.

 Adevărul de acum elimină ludicul provocator.  Cu această carte a Crisulei Ștefănescu se statornicește  trecerea începută în volumul anterior, Vraja orei, Ed. Jurnalul literar 1998, de la neliniștile trupului (Cornelia Ștefănescu) la fascinația timpului.  (Jurnalul literar nr. 7-8, aprilie 2000)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu