joi, 7 septembrie 2017

Ana Blandiana, Aprecieri critice


Jurnalul literar, aprilie 1994

ANA BLANDIANA - Poeme de departe și de demult.  Câteva aprecieri critice ale Anei Blandiana, după ce a citit poeziile  în manuscris, publicate  în Jurnalul literar, aprilie 1994, ulterior pe coperta a IV-a la volumul meu de debut, Vraja orei, editura Jurnalul literar, 1998.


                       Poeme de departe și de demult

      Ceea ce m-a tulburat din prima clipă în versurile Crisulei Ștefănescu a fost ciudata concomitență a neostentației și a capacității de a obseda. O  scriitură simplă și respirând între limite cunoscute reușește din când în când să frapeze și să imprime în memorie câte un vers care refuză să-și mai părăsească cititorul. "Clopotul ascuns în trup", lumina care "se prelinge încet pe fluturi", îngerul "mic albastru" care "începe brusc să ardă", îndrăgostiții pe care "Dumnezeu i-a acordat pe-a lumii magică vioară", "cireșe mari pocnind de sânge", "Ghirlandele de îngeri, plângând acolo, sus", sunt sintagme care, fără să șocheze, au puterea sau știința de a tulbura și de a lăsa urme.
     Psalmodiind nostalgia depărtării în spațiu (prin înstrăinare) sau în timp (prin îmbătrânire), Crisula Ștefănescu reușește să încorporeze sentimentului o asemenea materialitate încât, într-un mod neobișnuit și uimitor, drumul spre moarte face meandre prin ținutul tulburător al simțurilor treze, iar drumul spre dezrădăcinare trece prin exaltanta lume a amintirilor despre părinți.
    Îmi face plăcere să salut întoarcerea acasă a acestor poeme de departe și de demult. Ana Blandiana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu