duminică, 3 septembrie 2017

Autoarele mulțumesc doamnei Simona Chițan pentru recomandarea făcută cititorilor ziarului Adevărul de a lua cu ei în vacanță Călătorie cu liftul.


http://adevarul.ro/cultura/carti/carti-luat-vacanta-calatorie-liftul-cum-ramai-concentrat-intr-o-lume-hiperactiva

Cărţi de luat în vacanţă. „Călătorie cu liftul“ şi „Cum să rămâi concentrat într-o lume hiperactivă“ 15 iulie 2017, 18:25 de Simona Chiţan.

2. Călătorie cu liftul de Crisula Ştefănescu, Monella Kaplan.
 "Emigraţia a devenit o dimensiune consubstanţială în destinul colectiv al românilor din ultimele decenii: peste un milion şi jumătate între 1970 şi 1989. Şi mai mulţi de atunci au „ales libertatea” şi au transformat româna într-o limbă vorbită pe toate continentele. În ultimii ani, unii emigranţi mai vechi sau mai noi şi-au publicat memoriile, alţii au scris cărţi şi articole despre viaţa lor înainte şi după pasul decisiv. Din toate aceste mărturii lipseşte însă un capitol esenţial, pregătirea plecării de către familia oprită ca zălog în ţară şi regăsirea cu cel rămas în Occident. „Cronica unei emigrări” completează în mod fericit acest spaţiu vid şi pune faţă în faţă emigrantul solitar, chinuit de îndoieli şi incertitudini, pe de o parte, şi familia rămasă la Bucureşti, pe de altă parte. Toţi cei care au trecut prin aceste încercări se vor recunoaşte în portretul în oglindă din scrisorile soţiei: scrisorile lui Andi s-au pierdut, în schimb cele ale Crisulei şi ale fetei lor, Monella, s-au păstrat şi sunt publicate acum. Ceea ce impresionează cel mai mult la lectura acestor pagini este seninătatea bine temperată a Crisulei, care îi permite să reziste şi să depăşească „istoria”, să transforme o situaţie existenţială limită într-un imn de dragoste şi de încredere în viitor. O carte importantă şi necesară, fără echivalent în publicistica românească".
(Din prefaţa semnată de istoricul Matei Cazacu).

Citeste mai mult: adev.ro/ot50pf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu