duminică, 3 septembrie 2017

  1. Mulțumiri domnului Stelian Țurlea  pentru comentarea celor două cărți despre Dan Er. Grigorescu Negropontes. Din păcate, comentariile nu pot fi accesate decât la linkurile Negropontes, ele nefigurând atunci când accesezi Crisula Ștefănescu.  Este și motivul pentru care le reproduc pe bloggul meu, pentru ca persoanele interesate să aibă acces la ele. 
  2. Ortografierea numelui meu creează de asemenea probleme.  Crisula mai apare scris Chrisula sau Hrisula, iar Ștefănescu sub forma  Ștefanescu, Stefănescu sau Stefanescu. Mai multe cronici sau comentarii nu pot fi găsite decât folosind una din combinațiile de mai sus. 

Ariana Negropontes, Crisula Ștefănescu – Exilul interior. Dan Er. Grigorescu-Negropontes. Editura Vremea, 150 pag.
http://www.amosnews.ro/lecturi-de-weekend-negropontes-2017-06-30
Publicat: 30 Iunie, 2017 - 00:00 


Dan Er. Grigorescu (1917-1990) a fost fiul Elenei Negropontes, descendenta unei familii de bancheri, și al generalului Eremia Grigorescu, învingătorul de la Mărășești și Oituz. În 1919, generalul moare pe neașteptate, răpus de gripa spaniolă. Elena Grigorescu, însoțită de fiul Dan, pleacă la Paris, unde acesta urmează școala. Vacanțele și le petrece în România. A ajuns unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români și europeni – între altele, Dan Er. Grigorescu este cel care a fotografiat operele lui Brâncuși.
Crisula Ștefănescu scrie: „În vara anului 2008, mă aflam la Paris să pregătesc spre publicare un volum din opera scriitorului, fotografului și gazetarului Dan Er. Grigorescu-Negropontes (1917-1990). Am avut atunci prilejul să stau mai mult de vorbă despre Dan cu Ariana Negropontes, soția acestuia, care i-a fost alături mai bine de treizeci de ani și l-a însoțit în multe din periplurile sale. Aveam să descopăr, spre surprinderea mea, cât de puține lucruri știam despre destinul absolut neobișnuit al omului și artistului pe care îl întâlnisem cu ani buni în urmă, cu care mă împrietenisem și pe care avusesem impresia că îl cunosc cât de cât. Descopeream, în același timp, în Ariana Negropontes o povestitoare talentată, cu o memorie prodigioasă. Cum am găsit extrem de interesante lucrurile pe care mi le povestea, despre felul cum s-a născut o carte sau alta, despre oamenii cu care Dan a venit în contact, despre concepțiile sale și valorile în care credea, i-am cerut Arianei permisiunea să înregistrez convorbirile noastre.
Așa s-a născut această carte pe care o ofer cititorului cu speranța că îl va ajuta să înțeleagă mai bine o epocă, prin întâlnirea cu omul și artistul de excepție Dan Er. Grigorescu-Negropontes.”
Volumul de față cuprinde deci un amplu interviu despre exilul celebrului fotograf Dan Grigorescu-Negropontes. Prin amabilitatea Arianei Negropontes, soția lui Dan Grigorescu-Negropontes, volumul cuprinde numeroase fotografii din arhivele familiilor Negropontes și Grigorescu.





Dan Er.  Grigorescu Negropontes – Imagini și cuvinte. Scrieri alese. Editura Vremea. Ediție îngrijită de Crisula Ștefănescu. 158 pag.


 http://www.amosnews.ro/lecturi-de-weekend-negropontes-imagini-si-cuvinte-2017-07-01
01Jul
Publicat: 1 Iulie, 2017 - 00:00 


      
      Stelian ȚURLEA
    Ieri am prezentat în această rubrică volumul Exilul interior. Dan Er. Grigorescu-Negropontes, apărut la aceeași Editură Vremea, care cuprindea un amplu interviu despre exilul celebrului fotograf Dan Grigorescu-Negropontes. Cartea a apărut anul trecut. Anul acesta editura a publicat și volumul de scrieri alese pe care îl prezentăm acum.
  Dan Er. Grigorescu (1917-1990) a fost fiul Elenei Negropontes, descendenta unei familii de bancheri, și al generalului Eremia Grigorescu, învingătorul de la Mărășești și Oituz. În 1919, generalul moare pe neașteptate, răpus de gripa spaniolă. Elena Grigorescu, însoțită de fiul Dan, pleacă la Paris, unde acesta urmează școala. Vacanțele și le petrece în România. A ajuns unul dintre cei mai cunsocuți fotografi români și europeni – între aletele, Dan Er. Grigorescu este cel care a fotografiat operele lui Brâncuși.
Volumul de față cuprinde o selecție din opera scriitorului și fotografului Dan Er. Grigorescu Negropontes, prea puțin cunoscut generațiilor actuale datorită unor cauze care țin nu de calitatea lucrărilor sale, ci de vitregia vremurilor.
În 1974 se stabilește la Paris și devine corespondent permanent al secției românești a postului de radio Europa Liberă. Se va angaja în lupta împotriva comunismului de la tribuna postului de radio ascultat cu sfințenie în țară sau participând la manifestările politice ale exilului la Paris, și va lupta până în ultima clipă împotriva acestui monstruos miriapod fără cap, care se numește sau, mai bine zis, se intitulează comunism.
”Scrierile din acest volum, precizează realizatoarea ediției, pot oferi o imagine a preocupărilor, a obsesiilor și neliniștilor sale, a ceea ce îl exaspera, nemulțumea și durea, precum și a lucrurilor pe care le avea la inimă și care îi aduceau o undă de mulțumire și satisfacție.” Volumul cuprinde câteva lucrări făcute publice în exil, publicate în revista ”Apoziția” din Germania sau difuzate la postul de radio Europa liberă; de asemenea, pagini de jurnal și însemnări; și câteva dintre poeziile sale, aflate în manuscris; precum și o traducere parțială.
Firește, volumul conține și un număr de fotografii realizate de Dan Er. Grigorescu Negropontes. Un volum din care cititorul își poate face o idee despre valoarea de scriitor a fotografului.




                                                       





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu